Coraz bardziej popularny, doskonały dla cukrzyków, lekko słodki w smaku, doskonałe zastępstwo ziemniaków. Pyszny w połączeniu z mięsem, ale także sam z przyprawami. Szanowni Państwo - przedstawiamy: to topinambur!
Ilość osób: 6
Kociołek: 10 litrowy
Składniki:
1 kg cebuli
3 papryki, najlepiej białe węgierskie
2 kg topinamburu
10 ząbków czosnku
olej roślinny
8 łyżek stołowych węgierskiej przyprawy do gulaszu lub słodkiej papryki
ostry przecier paprykowy
woda
kwaśna śmietana 18%
Sposób przyrządzenia:
Najpierw przygotowujemy warzywa. Topinambur dokładnie obieramy i kroimy, a jeśli jest mały – zostawiamy w całości, cebule obieramy i kroimy w piórka, paprykę kroimy w paski wzdłuż.
W kociołku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Dodajemy przyprawę węgierską lub paprykę, po kilku sekundach dorzucamy pokrojoną paprykę i topinambur.
Mieszamy intensywnie, dodajemy przetarty czosnek i sól. Po około 10 minutach smażenia zalewamy wodą lekko ponad stan zawartości garnka/kociołka. Dusimy przez około 30 minut, jednocześnie odparowując wodę i sprawdzając topinambur. Jak będzie już miękki, nasze danie jest gotowe.
Na koniec dosalamy, doostrzamy i podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.
Polecam ! :)