Topinambur po węgiersku

Coraz bardziej popularny, doskonały dla cukrzyków, lekko słodki w smaku, doskonałe zastępstwo ziemniaków. Pyszny w połączeniu z mięsem, ale także sam z przyprawami. Szanowni Państwo - przedstawiamy:  to topinambur!


Ilość osób: 6

Kociołek: 10 litrowy


Składniki:

1  kg cebuli

3 papryki, najlepiej białe węgierskie

2 kg topinamburu

10 ząbków czosnku

olej roślinny

8 łyżek stołowych węgierskiej przyprawy do gulaszu lub słodkiej papryki

ostry przecier paprykowy

woda

kwaśna śmietana 18%


Sposób przyrządzenia:

Najpierw przygotowujemy warzywa. Topinambur dokładnie obieramy i kroimy, a jeśli jest mały – zostawiamy w całości, cebule obieramy i kroimy w piórka, paprykę kroimy w paski wzdłuż.

W kociołku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Dodajemy przyprawę węgierską lub paprykę, po kilku sekundach dorzucamy pokrojoną paprykę i topinambur.  

Mieszamy intensywnie, dodajemy przetarty czosnek i sól. Po około 10 minutach smażenia zalewamy wodą lekko ponad stan zawartości garnka/kociołka. Dusimy przez około 30 minut, jednocześnie odparowując wodę i sprawdzając topinambur. Jak będzie już miękki, nasze danie jest gotowe.

Na koniec dosalamy, doostrzamy i podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.


Polecam !  :)