Kociołek - jaki wybrać?
Jaki wybrać kociołek? Takie pytanie towarzyszy każdemu, kto rozpoczyna swoją przygodę z kociołkowaniem. Mam nadzieję, że od lat zajmując się kociołkami, pomogę Wam choć trochę dokonać dobrego dla Was wyboru.
Kociołki możemy podzielić na wstawiane do ogniska i wiszące na stelażu/trójnogu.
W tych stojących przyrządzimy głównie zapiekanki, są zamykane hermetycznie i nie mieszamy w nich podczas gotowania. Wszelkie pieczonki, duszonki, zapiekanki czy to mięsne czy warzywne - wyjdą obłędnie.
W wiszących możemy ugotować wszystko jednogarnkowe i mieszać podczas gotowania. Też zrobimy zapiekanki jeśli powiesimy kociołek nad małym ogniskiem, lub upichcimy gulaszową, gulasz, bigos, fasolkę po bretońsku, i dosłownie wszystko co nam się tylko zamarzy.
Ja znam się dobrze na kociołkach węgierskich, wiszących, i o tych będę pisać.
Najpierw pomyślmy o rozmiarze. Nie bójmy się większych kociołków, i zawsze zastanówmy się, ile osób będzie przy nim biesiadować. Zasada ILE OSÓB-TYLE LITRÓW jest najlepsza przy wyborze każdego kociołka, z kilku przyczyn. Po pierwsze - podczas gotowania kociołek paruje, dania jest ciut mniej. Po drugie - litraż kociołków podany jest do samego rantu - rzeczywista pojemność jest mniejsza o około 1 - 1,5 litra. Po trzecie wreszcie - każde danie wychodzi tak pyszne, że zazwyczaj jest go za mało :)
Jeśli chodzi zaś o materiał, z jakiego zrobione są kociołki jest ich kilka rodzajów - zwykłe stalowe, stalowe emaliowane obustronnie, ze stali INOX, żeliwne, żeliwne emaliowane i miedziane. Przybliżę Wam je nieco, dużo o kociołkach piszemy też na FB FB: https://www.facebook.com/panikociolkowa
A teraz o kociołkach:
KOCIOŁKI EMALIOWANE STALOWE
- najpopularniejsze na Węgrzech, po latach używania kociołków miedzianych zastąpiły je w węgierskich gospodarstwach
- łatwe czyszczenie - namaczamy wodą z płynem do mycia naczyń na pół godziny
- lekkie, nawet duże da radę zdjąć jedną ręką
- wyglądają najbardziej klasycznie
- jeśli nie będziemy uważać, możemy uszkodzić emalię, ale wystarczy nim nie rzucać - emalia jest mocna :)
KOCIOŁKI STALOWE SUROWE
- lekkie, nawet duże da radę zdjąć jedną ręką
- trudne czyszczenie i konieczność natłuszczania żeby nie rdzewiał
KOCIOŁKI ŻELIWNE SUROWE
- długo trzymają ciepło
- szybsze gotowanie
- ciężkie, kociołek 7 litrowy waży około 8 kg, jak dodamy żarcie - 15 kg jedną ręką
- trudne czyszczenie i konieczność natłuszczania żeby nie rdzewiał
KOCIOŁKI ŻELIWNE EMALIOWANE
- długo trzymają ciepło
- szybsze gotowanie
- łatwe czyszczenie - namaczamy wodą z płynem do mycia naczyń na pół godziny
- ciężkie, kociołek 7 litrowy waży około 8 kg, jak dodamy żarcie - 15 kg jedną ręką
KOCIOŁKI MIEDZIANE
- szybkie gotowanie
- długo trzyma ciepło
- piękny klasyczny wygląd
- lekkie, łatwo można podnieść z zawartością
- kiedyś używane latami, teraz zastąpione innymi rodzajami - ze względu na to, że miedź wchodzi w reakcje chemiczne pod wpływem ciepła, szczególnie z produktami kwaśnymi
KOCIOŁKI INOX
- lekkie, nawet duże da radę zdjąć jedną ręką
- nie ma ryzyka obicia, bezpieczniejsze jeśli dużo wyjeżdżasz
- błyszczą się
- trudne czyszczenie z zewnątrz - zostają ślady z sadzy, trzeba szorować
- minimalnie bardziej się przypalają
- dużo podróbek na rynku, trzeba uważać
Mam nadzieję, że pomogłam Wam nieco w decyzji :)
Ewa Hangel / Pani Kociołkowa
FB: https://www.facebook.com/panikociolkowa