Wołowy gulasz na czerwonym winie, z wędzoną słoniną, papryką i kminkiem... Bajka :) Warto wypróbować, szczególnie w chłodniejsze dni i wieczory, nie pożałujecie :) To chyba najbardziej klasyczny przepis na udany kociołek.
Składniki dla 6 osób:
1 kg mięsa wołowego
10 dag słoniny wędzonej
4 cebule
1 przecier pomidorowy kartonik 0,5 l
50 gram węgierskiej oryginalnej papryki słodkiej lub papryki wędzonej
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
2 kg ziemniaków
ostra pasta paprykowa i śmietana do porcji już na talerzu
Przygotowanie:
Rozstawiamy kociołek nad ogniskiem, rozpalamy. Słoninę kroimy w średniej wielkości kostkę, wrzucamy do kociołka. Gdy słoninka się wytopi, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pastę gulaszową i mieszamy intensywnie. Dodajemy paprykę mieloną, po chwili wrzucamy pokrojone w kostkę mięso.
Gdy mięso się podsmaży, zalewamy winem, i uzupełniamy wodą w taki sposób, żeby ledwo przykryła zawartość kociołka. Dodajemy przecier i dusimy na niewielkim ogniu przez dwie godziny, mieszając co jakiś czas. Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojone w ósemki ziemniaki.
Dolewamy wody, aby zakryć ziemniaki w kociołku.
Gotujemy do miękkości ziemniaków, cały czas mieszając.
Czas przygotowania: około 3,5 godziny
Porcja: dla 6 osób
Trudność: dość łatwe
Cena/porcja.: 16 zł