Gulasz węgierski z ziemniakami

Wołowy gulasz na czerwonym winie, z wędzoną słoniną, papryką i kminkiem... Bajka :) Warto wypróbować, szczególnie w chłodniejsze dni i wieczory, nie pożałujecie :) To chyba najbardziej klasyczny przepis na udany kociołek.

Składniki dla 6 osób:

1 kg mięsa wołowego

10 dag słoniny wędzonej

4 cebule

1 przecier pomidorowy kartonik 0,5 l

pasta gulaszowa węgierska

50 gram węgierskiej oryginalnej papryki słodkiej lub papryki wędzonej

1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

2 kg ziemniaków

ostra pasta paprykowa i śmietana do porcji już na talerzu


Przygotowanie:

Rozstawiamy kociołek nad ogniskiem, rozpalamy. Słoninę kroimy w średniej wielkości kostkę, wrzucamy do kociołka. Gdy słoninka się wytopi, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pastę gulaszową i mieszamy intensywnie. Dodajemy paprykę mieloną, po chwili wrzucamy pokrojone w kostkę mięso.

Gdy mięso się podsmaży, zalewamy winem, i uzupełniamy wodą w taki sposób, żeby ledwo przykryła zawartość kociołka. Dodajemy przecier i dusimy na niewielkim ogniu przez dwie godziny, mieszając co jakiś czas. Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojone w ósemki ziemniaki.

Dolewamy wody, aby zakryć ziemniaki w kociołku.

Gotujemy do miękkości ziemniaków, cały czas mieszając.


Czas przygotowania: około 3,5 godziny

Porcja: dla 6 osób

Trudność: dość łatwe

Cena/porcja.: 16 zł