Zupa gulaszowa z kociołka

Najprostsza i najlepsza zupa gulaszowa z wołowiny, zachwyci naprawdę każdego. Nie ma zbyt wielu składników, za to smak ma obłędny. Warunek - wytrawne czerwone wino. A dla tych co lubią ostre dania, polecam ostry przecier paprykowy


Składniki dla 6 osób:

1 kg mięsa wołowego

5 dag słoniny wędzonej

3 cebule

1 cała włoszczyzna

1 przecier pomidorowy kartonik 0,5 l

1 duża pasta gulaszowa węgierska

100 gram węgierskiej oryginalnej papryki słodkiej lub słodkiej wędzonej

szklanka czerwonego wytrawnego wina

4 litry wody (ewentualnie więcej, jeśli zupa ma być rzadsza)

6 - 8 ziemniaków

200 gr makaronu Tarhonya lub zwykłych zacierek (można zrobić też kluski samemu, używając specjalnej tarki do klusek)

sól

przyprawa warzywna typu Vegeta, Kucharek lub naturalna bez soli

ostry przecier z papryki i śmietana - do podania już na talerzu


Przygotowanie:

Rozstawiamy kociołek nad ogniskiem, rozpalamy. Słoninę kroimy w malutką kostkę, wrzucamy do kociołka. Gdy słoninka się wytopi, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pastę gulaszową i mieszamy intensywnie.

Dodajemy paprykę mieloną, po chwili wrzucamy pokrojone w kostkę mięso. Gdy mięso się podsmaży, zalewamy winem, i uzupełniamy wodą w taki sposób, żeby ledwo przykryła zawartość kociołka. Dodajemy obraną włoszczyznę i przecier pomidorowy,  dusimy na niewielkim ogniu przez około dwie godziny, mieszając co jakiś czas.

Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę  ziemniaki. Dolewamy całość wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji zupy. Doprawiamy do smaku, na pewno będzie trzeba dodać papryki i przyprawy warzywnej oraz soli.  Gotujemy do miękkości ziemniaków, cały czas mieszając.

Na koniec wyjmujemy włoszczyznę, pora wyrzucamy, a marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w drobne krążki lub kawałki, i dodajemy z powrotem do zupy. 


Czas przygotowania: około 3,5 godziny

Porcja: dla 6 osób

Trudność: dość łatwe

Cena/porcja.: 20 zł