Najprostsza i najlepsza zupa gulaszowa z wołowiny, zachwyci naprawdę każdego. Nie ma zbyt wielu składników, za to smak ma obłędny. Warunek - wytrawne czerwone wino. A dla tych co lubią ostre dania, polecam ostry przecier paprykowy
Składniki dla 6 osób:
1 kg mięsa wołowego
5 dag słoniny wędzonej
3 cebule
1 cała włoszczyzna
1 przecier pomidorowy kartonik 0,5 l
1 duża pasta gulaszowa węgierska
100 gram węgierskiej oryginalnej papryki słodkiej lub słodkiej wędzonej
szklanka czerwonego wytrawnego wina
4 litry wody (ewentualnie więcej, jeśli zupa ma być rzadsza)
6 - 8 ziemniaków
200 gr makaronu Tarhonya lub zwykłych zacierek (można zrobić też kluski samemu, używając specjalnej tarki do klusek)
sól
przyprawa warzywna typu Vegeta, Kucharek lub naturalna bez soli
ostry przecier z papryki i śmietana - do podania już na talerzu
Przygotowanie:
Rozstawiamy kociołek nad ogniskiem, rozpalamy. Słoninę kroimy w malutką kostkę, wrzucamy do kociołka. Gdy słoninka się wytopi, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pastę gulaszową i mieszamy intensywnie.
Dodajemy paprykę mieloną, po chwili wrzucamy pokrojone w kostkę mięso. Gdy mięso się podsmaży, zalewamy winem, i uzupełniamy wodą w taki sposób, żeby ledwo przykryła zawartość kociołka. Dodajemy obraną włoszczyznę i przecier pomidorowy, dusimy na niewielkim ogniu przez około dwie godziny, mieszając co jakiś czas.
Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Dolewamy całość wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji zupy. Doprawiamy do smaku, na pewno będzie trzeba dodać papryki i przyprawy warzywnej oraz soli. Gotujemy do miękkości ziemniaków, cały czas mieszając.
Na koniec wyjmujemy włoszczyznę, pora wyrzucamy, a marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w drobne krążki lub kawałki, i dodajemy z powrotem do zupy.
Czas przygotowania: około 3,5 godziny
Porcja: dla 6 osób
Trudność: dość łatwe
Cena/porcja.: 20 zł