Vege bigos z soczewicą z kociołka

Jak to? Bigos bez mięsa i kiełbachy?? Otóż to! Jest świetny, praktycznie bez tłuszczu, z papryką, ciekawy w smaku, lekko ostry i baaardzo sycący. Jeśli dodamy do tego łatwość i szybkość wykonania, to imprezowy pewniak!!


Ilość osób: 6

Kociołek: 10 litrowy


Składniki:

·         0,5 kg zielonej soczewicy

·         3 kg kiszonej kapusty (bez marchewki)

·         4 cebule

·         2 garści suszonych grzybów leśnych

·         6 liści laurowych

·         Kilkanaście ziaren ziela angielskiego

·         2 łyżki słodkiej papryki

·         4 łyżki oleju rzepakowego

·         2 szklanki bulionu warzywnego

·        1 czubata łyżeczka papryki chili

·         Woda

·         Sól i Pieprz

Sposób przyrządzenia:

Cebulkę kroimy w kostkę, wrzucamy do kociołka na rozgrzany olej. Gdy się zeszkli, zalewamy  bulionem i wrzucamy soczewicę wraz z przyprawami. Uzupełniamy wodą i gotujemy przez około godzinę na sporym ogniu, mieszając. W tym czasie możemy pokroić kapustę.


Po godzinie dodajemy kapustę kiszoną i grzyby. Gotujemy jeszcze przez około 30 minut, doprawiamy do smaku, dodajemy papryczkę chili i gotowe!