Jak to? Bigos bez mięsa i kiełbachy?? Otóż to! Jest świetny, praktycznie bez tłuszczu, z papryką, ciekawy w smaku, lekko ostry i baaardzo sycący. Jeśli dodamy do tego łatwość i szybkość wykonania, to imprezowy pewniak!!
Ilość osób: 6
Kociołek: 10 litrowy
Składniki:
· 0,5 kg zielonej soczewicy
· 3 kg kiszonej kapusty (bez marchewki)
· 4 cebule
· 2 garści suszonych grzybów leśnych
· 6 liści laurowych
· Kilkanaście ziaren ziela angielskiego
· 2 łyżki słodkiej papryki
· 4 łyżki oleju rzepakowego
· 2 szklanki bulionu warzywnego
· 1 czubata łyżeczka papryki chili
· Woda
· Sól i Pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulkę kroimy w kostkę, wrzucamy do kociołka na rozgrzany olej. Gdy się zeszkli, zalewamy bulionem i wrzucamy soczewicę wraz z przyprawami. Uzupełniamy wodą i gotujemy przez około godzinę na sporym ogniu, mieszając. W tym czasie możemy pokroić kapustę.
Po godzinie dodajemy kapustę kiszoną i grzyby. Gotujemy jeszcze przez około 30 minut, doprawiamy do smaku, dodajemy papryczkę chili i gotowe!