Nobel dla papryki- książka kucharska (dania węgierskie) T. Olszański

Wspaniała, pełna cennych uwag kulinarnych książka kucharska. Tadeusz Olszański w sposób niezwykle ciepły i zabawny opowiada o Węgrzech, a także podaje gotowe przepisy na węgierskie dania. Wydana w latach 80-tych sprzedała się w 100-tysięcznym nakładzie!

"Mam sentyment do pachnących papryką i winem Węgier. Przed transformacją, w trudnych czasach, madziarska kuchnia była dla nas jedną z nie wielu stref smacznego jedzenia. Uczyłem się wtedy od węgierskich przyjaciół jak gotować, aby po powrocie do domu zaprosić na pikantny gulasz polskich gości. A coraz liczniejsze zachwyty – jak tyś to zrobił? – skłoniły mnie do napisania książki. Nobel dla papryki nie był zwykłą książką kucharską. Oprócz najważniejszych przepisów napisałem bowiem o węgierskiej sztuce kulinarnej i jej tajnikach dosłownie od kuchni. I o tym za co profesor Albert Szentgyorgyi w 1937 roku jako pierwszy węgierski uczony dostał nagrodę Nobla! No i książka zrobiła karierę, ukazała się w kilku nakładach w ponad 100 tysiącach egzemplarzy!
A że madziarska kuchnia ciągle jest pyszna oraz chwalona przez tych, którzy odwiedzają bądź przejeżdżają przez Węgry i tęsknią za tamtymi smakami – wznowienie, a właściwie nowa wersja Nobla dla papryki spełni ich oczekiwania. Dzięki 75 najważniejszym i osobiście sprawdzonym przepisom węgierskich potraw! Od gulaszu po naleśniki Gundela. Jó etvagyat zatem czyli smacznego! "

Tadeusz Olszański

Oprawa: twarda

Napisz opinię

Uwaga: Proszę nie używać znaków HTML!
    Zły           Dobry
Captcha
  • Marka: Studio Emka
  • Kod produktu: KS04
  • Punkty lojalnościowe: 1
  • Dostępność: Na stanie
  • 29,00zł

  • Cena w punktach: 30

Tagi: książka, papryka