Niegrzeczna ostra cukinia

Cudownie jest usiąść z bliskimi w ogrodzie i cieszyć się ciepłymi dniami lata. A jeśli to nasz ogród, a w nim rośnie cukinia - nie traćmy ani chwili :) a tak na poważnie - jest to jedno z moich ulubionych dań z kociołka. Szybkie, ostre i przepyszne :)

Ilość osób: 8

Czas przygotowania: około 1,5 godziny


Składniki:

4 spore cukinie

2 duże cebule

3 strąki ostrej papryki

2 pomidory

3 łyżki oleju słonecznikowego

3 łyżki słodkiej mielonej papryki

sól, pieprz do smaku

250 gram kwaśnej śmietany

1 opakowanie serka topionego 200 gram

woda


Sposób przyrządzenia:

Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rozpalamy ognisko, zawieszamy nad nim kociołek.

Do kociołka wlewamy olej,a gdy jest już mocno rozgrzany, w pierwszej kolejności wrzucamy cebulę.

Następna jest papryka i pomidory - wszystko to przysmażamy to tworząc bazę do dalszego gotowania. Po około 15 minutach do kociołka dodajemy cukinię, solimy, pieprzymy do smaku, wsypujemy dwie duże łyżki słodkiej mielonej papryki lub pasty paprykowe z naszego sklepu.

Dlaczego polecamy nasze produkty? Np. https://kociolkowanie.pl/papryka-slodka-mielona-100-gr 

Bo jakość ich jest wspaniała, a dla porównania opakowanie 100 gram najlepszej papryki mielonej z regionu Kalocsa kosztuje tyle samo co jedynie 50 gram średniej jakościowo papryki hiszpańskiej dostępnej w małych opakowaniach w sklepach.

Wracając do gotowania, zalewamy szybko wodą tak, aby przykryła zawartość kociołka do połowy. Gdy potrawa zaczyna wrzeć, dodajemy serek topiony i kilka łyżek śmietany. Na lżejszym ogniu gotujemy około 30 minut, aż wszystkie składniki naszej potrawki będą miękkie. Podajemy z ryżem lub chlebem, dla złagodzenia ostrości można już na stole zachęcić kociołkowiczów do użycia resztki śmietany.


JEST WSPANIAŁE !

ŻYCZYMY SMACZNEGO !!!


Ewa Hangel

Autorka książki "Kociołkowanie po polsku - Sprawdzone przepisy "