Kociołek indyjski z czosnkiem i curry

Bardzo ciekawy w smaku, indyjski kurczak z kociołka. Przeważają orientalne nuty, czosnek nadaje charakterystyczny smak i ostrość, a papryka chili podkręca smak. Tajemnicze pyszne Indie prosto z kociołka - serio, genialne.


Składniki na 6 osób:

4 średnie piersi z kurczaka

1 duży kalafior ( może być mrożony )

3 główki czosnku

 ½ butelki białego wina

pietruszka lub koper do posypania

sól, biały pieprz, curry

2 łyżki stołowe oleju roślinnego

papryka chili w płatkach lub zmielona - ile dacie radę :)


Przygotowanie:

Rozpalić kociołek nad ogniskiem. Pokroić w paski piersi z kurczaka, wrzucić do kociołka na rozgrzany olej. Gdy mięso się podsmaży, wrzucić pokrojony w małe cząstki kalafior. Dodać drobno pokrojony lub przetarty czosnek.

Następnie całość zalać winem. Przyprawić solą, pieprzem i curry do smaku. Gotować około pół godziny.Podawać z ryżem lub kaszą kuskus.

Po nałożeniu na talerze posypać koprem lub pietruszką.


    Czas przygotowania: około 1,5 godziny

    Porcja: dla 6 osób

    Trudność: dośc łatwe

    Cena/porcja.: 19 zł