Bardzo ciekawy w smaku, indyjski kurczak z kociołka. Przeważają orientalne nuty, czosnek nadaje charakterystyczny smak i ostrość, a papryka chili podkręca smak. Tajemnicze pyszne Indie prosto z kociołka - serio, genialne.
Składniki na 6 osób:
4 średnie piersi z kurczaka
1 duży kalafior ( może być mrożony )
3 główki czosnku
½ butelki białego wina
pietruszka lub koper do posypania
sól, biały pieprz, curry
2 łyżki stołowe oleju roślinnego
papryka chili w płatkach lub zmielona - ile dacie radę :)
Przygotowanie:
Rozpalić kociołek nad ogniskiem. Pokroić w paski piersi z kurczaka, wrzucić do kociołka na rozgrzany olej. Gdy mięso się podsmaży, wrzucić pokrojony w małe cząstki kalafior. Dodać drobno pokrojony lub przetarty czosnek.
Następnie całość zalać winem. Przyprawić solą, pieprzem i curry do smaku. Gotować około pół godziny.Podawać z ryżem lub kaszą kuskus.
Po nałożeniu na talerze posypać koprem lub pietruszką.
Czas przygotowania: około 1,5 godziny
Porcja: dla 6 osób
Trudność: dośc łatwe
Cena/porcja.: 19 zł