Grochówka z kociołka

Grochówka z kociołka to duże wyzwanie dla wszystkich miłośników i grochówki i kociołkowania.


Jednak smak przygotowanej w ten sposób zupy zrekompensuje wszystkie trudności!


SZCZEGÓLNIE POLECAMY!!!


Składniki:


    400 gram połówek grochu

    1 pasek żeberek wieprzowych wędzonych

    1 włoszczyzna

    5 średnich ziemniaków

    sól, pieprz, vegeta

    majeranek


Przygotowanie:


Groch namoczyć przez minimum 5 godzin. Rozstawić kociołek nad ogniskiem, rozpalić. Do kociołka wrzucić pokrojone na mniejsze paski żeberka, groch i pokrojoną w kostkę włoszczyznę, zalać wodą tak, aby było jej dwa razy więcej niż pozostałych składników. Doprawić do smaku, ale uwaga! Bez majeranku. Gotować, aż groch się rozpadnie. Wtedy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Na sam koniec przed podaniem dodać do smaku majeranek.


 


    Autor: Ewa

    Czas przygotowania bez moczenia grochu: około 2 godzin.

    Porcja: dla 5 osób

    Trudność: dość trudne

    Cena/porcja.: 15 zł