Gołąbki vege z liści kiszonej kapusty

Przepyszne w smaku, zupełnie inne niż znacie, wegetariańskie gołąbki w sosie pomidorowo-paprykowym. Lekkie a zarazem sycące, lekko ostre i bardzo charakterystyczne danie. Smacznego!

Ilość osób : 4


Składniki:

-1 główka całej kiszonej kapusty

-1 paczka zielonej soczewicy (500g)

-Jedna puszka krojonych pomidorów 

-5 ząbków czosnku 

-1 łyżeczka mielonego curry 

-sól

-pieprz

- 5 łyżek stołowych słodkiej mielonej papryki

- 1 łyżeczka kminku

- 1 szczypta chili (lub wielokrotność)

- 1 l soku pomidorowego 

- 1 l wody do sosu

- woda do ugotowania soczewicy

- kwaśna śmietana


Sposób przyrządzenia :

Zaczynamy od ugotowania soczewicy. Gotujemy ją jak zwykle, w lekko osolonej wodzie, przez około 20 minut. Nie trzeba jej wcześniej namaczać.  Po ugotowaniu soczewicę odcedzamy, stawiamy z powrotem na gazie, dodajemy puszkę pomidorów wraz z zalewą i intensywnie mieszamy. Przeciskamy czosnek przez praskę, dodajemy do farszu, dosalamy do smaku, dodajemy curry, kminek i 1 łyżkę papryki mielonej.  Tak dusimy przez około 10 minut na wolnym ogniu. W tym czasie delikatnie obieramy kapustę aby nie porwać liści.

Gdy nasz farsz jest gotowy, zawijamy gołąbki w tradycyjny sposób – oba brzegi zakładamy do środka i całość zwijamy w rulonik. Pamiętajmy, aby zostawić kilka liści kapusty do położenia na dno kociołka lub garnka (to pozwoli dusić gołąbki bez ryzyka przypalenia ich).

Układamy gołąbki na liściach kapusty ściśle obok siebie. Mieszamy po jednym litrze soku pomidorowego  i wody,  dodajemy pozostałą słodką paprykę, lekko solimy i zalewamy gołąbki. Tak dusimy przez około 1,5 h.

Podajemy z sosem z gołąbków i kleksem kwaśnej śmietany oraz z szczyptą chili.


Smacznego !!!


Polecam moją nową książkę VEGE KOCIOŁKOWANIE !!