Bigos. Klasyczny bigos znamy z naszych rodzinnych domów. Sprawdź zatem, jak smakuje bigos ogniskowy - przyrządzony w kociołku i pachnący ogniskiem. Dopraw ostrą papryką, lekko przypal nad ogniem - prawdziwe niebo w gębie!
Składniki:
½ kg mięsa wieprzowego
małe pętko chudej kiełbasy
10 dkg boczku wieprzowego
4 cebule
1 kg kapusty kwaszonej
5 dkg grzybów suszonych
pieprz, sól, vegeta, ziele angielskie, listek laurowy
Przygotowanie:
Rozstawić kociołek nad ogniskiem, rozpalić.
Boczek i kiełbasę pokroić w średniej wielkości kostkę, wrzucić do kociołka. Gdy podsmażą się, wyjąć z kociołka i odstawić na bok.
Do kociołka wrzucić pokrojoną kapustę kwaszoną, pokrojoną w kosteczkę cebulę i mięso wieprzowe. Dodać przyprawy i grzyby, gotować około dwóch godzin.
Na koniec gotowania dodać wcześniej podsmażony boczek i kiełbasę, gotować nad ogniem jeszcze około pół godziny.
Czas przygotowania: około 3 godzin
Porcja: dla 6 osób
Trudność: dość łatwe
Cena/porcja.: 15 zł