Bigos ogniskowy z kociołka

Bigos. Klasyczny bigos znamy z naszych rodzinnych domów. Sprawdź zatem, jak smakuje bigos ogniskowy - przyrządzony w kociołku i pachnący ogniskiem. Dopraw ostrą papryką, lekko przypal nad ogniem - prawdziwe niebo w gębie!

Składniki:

½ kg mięsa wieprzowego

małe pętko chudej kiełbasy

10 dkg boczku wieprzowego

4 cebule

1 kg kapusty kwaszonej

5 dkg grzybów suszonych

pieprz, sól, vegeta, ziele angielskie, listek laurowy


Przygotowanie:

Rozstawić kociołek nad ogniskiem, rozpalić.

Boczek i kiełbasę pokroić w średniej wielkości kostkę, wrzucić do kociołka. Gdy podsmażą się, wyjąć z kociołka i odstawić na bok.

Do kociołka wrzucić pokrojoną kapustę kwaszoną, pokrojoną w kosteczkę cebulę i mięso wieprzowe. Dodać przyprawy i grzyby, gotować około dwóch godzin.

Na koniec gotowania dodać wcześniej podsmażony boczek i kiełbasę, gotować nad ogniem jeszcze około pół godziny.


Czas przygotowania: około 3 godzin

Porcja: dla 6 osób

Trudność: dość łatwe

Cena/porcja.: 15 zł